Fördelar med att dra ut visdomständerna

posted in: Munhälsa | 0

Visdomständer är fyra extra tänder som sitter längs bak i munnen, en i vardera del av käken. En tand sitter längst bak i nedre högra delen, en annan på den vänstra sidan. Likadant ser det ut i överkäken. Det är inte säkert att alla personer får visdomständer, och några får bara en eller två av dem. Men vilka fördelar finns det med att dra ut visdomständerna?

När kan man dra ut visdomständerna?

Det finns visdomständer som gör ont och ofta beror det på att tänderna växer för tätt, eller så har det blivit hål i tanden och hålet sträcker sig ner till nerverna i tanden. Det här är de vanligaste orsakerna till att man tar bort visdomständer. En annan anledning kan vara att tänderna helt enkelt inte kan växa upp. De kanske växer åt fel håll, eller så ligger de under en annan tand till viss del.

Tänderna orsakar ofta problem

En stor fördel med att dra ut visdomständerna är att man slipper många av de problem som de senare kan orsaka. Det finns tandläkare som rent av tar ut visdomständerna innan de hunnit komma upp helt just för att patienten senare ska undvika problem med dem.

Slipp göra rent de svåråtkomliga tänderna

Eftersom att visdomständerna sitter så långt bak kan det många gånger vara svårt att göra dem riktigt rena. Det är en fördel man uppnår genom att dra ut tänderna. Man behöver inte längre tänka på hur de ska rengöras. Man kan istället lägga krut på de vanliga tänderna.

Billigare än att göra flera lagningar

Att dra ut en tand blir i de flesta fall billigare för patienten än att göra flera lagningar. Just därför kan det också vara en fördel att faktiskt dra ut visdomständerna om det blir hål i dem.