Tandhälsa och en hälsosam livsstil

Många gånger kan en hälsosam livsstil och en god tandhälsa gå hand i hand. Men vad är det som gör att de här sakerna ofta kombineras och hur kan man själv göra för att främja både en god tandhälsa och en bra livsstil?

Vad är en bra tandhälsa?

En bra tandhälsa är när tänderna mår så bra som möjligt. Risken för karies blir minimal, tänderna behåller sin vita färg, man minskar risken för tandlossning och man får en bättre andedräkt.

Påverkar kosten tänderna?

Ja, kosten påverkar tänderna. Vissa livsmedel kan till exempel göra tänderna missfärgade. Sega kolor, hårda kärnor och liknande kan dessutom skada tänderna. Om man inte är noga med tandborstningen kan också livsmedel med mycket socker orsaka karies och tandsten. Om man äter mat som är bra för kroppen minskar de här riskerna även om det såklart fortfarande är viktigt att man rengör tänderna när man har ätit.

Läkemedel och tandhälsa

Det finns några läkemedel som kan påverka munhälsan. Astmainhalatorer kan till exempel innehålla ämnen som orsakar svamp i munhålan. Tabletter som tuggas kan innehålla socker som påverkar tänderna negativt. I regel kan man minska risken för påverkan på tänderna genom att man borstar dem noga efter intag av läkemedlet. Om man använder inhalatorer kan det också vara bra att skölja munnen med vatten som sedan spottas ut efter att inhalatorn används.

Psykiskt välmående och tandhälsan

Om man inte mår bra psykiskt kan mun- och tandhälsan också påverkas negativt. Ofta sker det här indirekt på grund av att man inte orkar ta hand om sina tänder. Mår man psykiskt dåligt under en längre tid kommer påverkan på tänderna att bli större.

Motion och tandskador

Att motionera är en del av en bra och hälsosam livsstil. Många väljer att delta i olika sporter. Vid idrott finns det dock en viss risk att tänderna skadas. Genom att använda tandskydd kan risken minska men man kan aldrig ta bort den helt. Det bör dock inte vara en anledning som stoppar en från att delta i de sporter och idrotter man gillar.