Vad är en hälsosam livsstil?

posted in: Hälsosam livsstil | 0

Vad som är en hälsosam livsstil kan variera en del mellan olika personer. Många tror att den hälsosamma livsstilen handlar om att äta rätt och om att träna men det är faktiskt inte allt som räknas. En hälsosam livsstil innefattar en hel del saker. De allra flesta mår faktiskt inte perfekt bara av att äta och av att motionera.

Hälsosam mental hälsa

Det är inte bara det rent fysiska måendet man bör prioritera utan det är minst lika viktigt att må bra på det mentala planet. Det handlar om att ha en bra självkänsla och om att lita på sig själv. Det finns flera sätt att få hjälp till en bättre psykisk hälsa. Man kan till exempel besöka en psykolog eller anlita en mental coach.

Rätt kost

Vad som är rätt kost kan variera stort. Den kost som är rätt för en person är inte alltid rätt för alla andra. Det handlar inte bara om att hålla en hälsosam vikt utan man måste också må bra i kroppen av det man äter.

Motion

Motion i all ära, men det behöver inte vara träning på gym, eller långa löpturer. Vanliga promenader gör en hel del för välbefinnandet. Den allra bästa motionen är den man gillar att utföra. Motion och idrott man tycker om är något man utför och man behöver inte tvinga sig själv att motionera. Gillar man att simma är det mer troligt att man gör det än att man springer ett maratonlopp. Tycker man om att promenera är det bättre att göra det flera gånger i veckan än att kanske plåga sig iväg till gymmet en gång i månaden.

Att umgås med dem man gillar

En annan sak som i regel gör att man mår så mycket bättre är att umgås med personer man gillar. Just att umgås med vänner och familj är en stor del av en hälsosam livsstil. Med personer man känner väl kan man vara sig själv och det är väldigt viktigt för att man ska kunna må bra. I regel spelar det inte så stor roll hur man umgås eller vad man gör så länge man spenderar tid med varandra. Om man bor långt ifrån släkt och vänner går det ofta utmärkt att ringa, skicka mail eller samtala via olika videosamtal på datorn.

Må bra överlag

En hälsosam livsstil som innefattar allt man behöver för att må väl kommer göra att man överlag mår mycket bättre. När man mår bra kan man göra bättre ifrån sig på arbetet, man trivs bättre med sig själv och man blir gladare. Alla kan må dåligt ibland och det är helt okej att kanske inte orka gå ut på den där promenaden. Man får unna sig en pizza, godis eller något annat gott när man vill. Det viktiga är att man själv känner att man mår bra. Den hälsosamma livsstilen handlar minst lika mycket om psykiskt välmående som om fysiskt sådant och ibland kan det vara nödvändigt att prioritera den psykiska hälsan framför den fysiska.