Träning och hälsosam kost

Det har blivit allt mer populärt att fokusera på träning och hälsosam kost. Men för alla är det inte så lätt att veta vad som är bra. Här ger vi dig ett par tips.

Olika sätt att träna på

Det finns flera olika sätt att träna sin kropp på. Vissa tränar löpning, andra promenerar. Någon rider, en simmar och den tredje går på gym. Alla de här sakerna tränar kroppen på olika sätt och vilken träning som passar bäst för den enskilda individen kan variera stort. Vissa kan till exempel inte träna löpning på grund av olika skador. Andra kan inte rida på grund av rädsla.

Vilken träning är bäst?

Den allra bästa träningen är den träning som faktiskt blir av. Det spelar ingen roll att man har ett gymkort om man inte går till gymmet. En träningsmaskin som står hemma och aldrig används gör ingen nytta. Man behöver helt enkelt titta på vad man gillar att göra, samt se till vad man faktiskt kan göra. Så hittar man den bästa träningsformen. Man måste inte träna hårt varje dag, och det behöver inte vara dyrt att träna.

Vad ingår i en hälsosam kost?

En hälsosam kost bör innehålla alla vitaminer, mineraler och näringsämnen som kroppen behöver för att kunna fungera. Det skadar inte heller om kosten är hyfsat varierad. Den hälsosamma kosten kan dock se lite olika ut beroende på vilken typ av diet man äter. Man kan till exempel äta hälsosamt trots att man drar ner på kalorierna och trots att man tar mindre portioner. Man kan också äta hälsosamt trots att man inte äter kött. Även här gäller det att se till vad man gillar och till vad man kan äta. Även om en viss grönsak är väldigt hälsosam är den inte lämplig eller hälsosam att äta för den person som är allergisk mot just den grönsaken. Kosten kan varieras i all oändlighet, och det är aldrig för sent att ändra sin kost så att den blir mer hälsosam.

Får man aldrig unna sig?

Självklart måste man någon gång få unna sig. Vissa unnar sig en liten pralin varje dag, en annan äter massor av godis på lördagen och någon hoppar över träningen när det är riktigt ruskigt ute. Man kan leva ett hälsosamt liv och ett gott liv. Det ska inte vara en plåga att leva hälsosamt för då kommer man snart att gå ifrån sina nya vanor. Hur mycket man kan och ska unna sig får man avgöra själv. Man kan också unna sig olika saker. Kanske vill man unna sig en pizza, eller lite chips en dag i veckan? När man unnar sig något har egentligen inte så stor betydelse. Man kan se det man unnar sig som en liten extra belöning för att man kämpat hårt.