Som bekant lever vi med vår kropp livet ut, vilket gör att den har en stor påverkan på oss och våra liv. Det positiva är att vi kan påverka kroppens förutsättningar att bidra till att man får ett gott liv på flera sätt, bland annat genom träning och en god kosthållning.

Den hälsosamma kosten

Vi är beroende av vad vi äter. Får vi inte i oss nödvändiga näringsämnen så påverkar det oss på många sätt. Försämrat immunförsvaret, sämre sömnkvalitet och psykisk ohälsan är bara några exempel på konsekvenser av att inte få i sig alla nödvändiga ämnen. En regelbunden ohälsosam kost kan även öka risken för mer akut riskfyllda sjukdomar såsom typ 2-diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar och cancer.

Om man inte får i sig det man behöver så riskerar man även att bli underviktig, och i värsta fall undernärd. Detta kan leda till en rad olika komplikationer såsom försämrat immunförsvar och sämre förmåga att bygga muskler. Om man istället konsumerar en större mängd kalorier än man förbränner så kan det istället leda till viktuppgång. Om viktuppgången leder till övervikt kan olika fysiska problem uppstå, såsom knäledsartros och smärtor i rygg och höfter.

För att orka träna måste man får i sig tillräckligt med energi. På så sätt är kosten och träningen tydligt sammanlänkade.

Träning, det aktiva livet

Många fördelar som uppnås genom träning får man inte ut enbart genom god kosthållning. Mer muskelmassa och bättre lungkapacitet är två exempel. Men det finns dock många sätt på vilka effekterna påminner om varandra. Likt den goda kosthållningen så minskar man genom träning till exempel bland annat risken för olika sjukdomar, såsom hjärt- och kärlsjukdomar och typ 2-diabetes.

Utöver att minska risken för olika kroppsliga åkommor så påverkas hjärnan positivt av träning. Man blir till exempel gladare, piggare, får bättre koncentrationsförmåga och mindre stressad, även utanför träningslokalen.

Fördelarna med att träna och äta hälsosam mat är många. Den som gör detta för sig själva ger samtidigt kroppen förutsättningar för ett långt friskt och hälsosamt liv, både fysiskt och psykiskt.